Bli ekonomiskt smart

Det finns många olika, bra sätt att spara pengar och leva ekonomiskt. Att lägga undan pengar på ett sparkonto, spara i fonder eller aktier och så vidare är självklart det absolut bästa. Att ha en buffert för olika typer av utgifter, nöjen eller händelser är självklart otroligt viktigt. Alla som någon gång har upplevt känslan när bilen, spisen, kylen eller varmvattentanken går sönder och man inte har några pengar sparade för att fixa detta, vet med största sannolikhet vikten av att ha en buffert på kontot.

Privatekonomi

Att ta ett banklån, eller ännu värre, ett sms-lån eller kreditkort med hög ränta för att kunna fixa den här typen av tråkigheter är självklart inte roligt. Att ha mer lån ökar din månadskostnad vilket bidrar till att det är ännu svårare att spara undan pengar. Sms-lån har dessutom väldigt hög ränta och ska oftast betalas tillbaka inom endast trettio dagar. Den typen av kortsiktiga lån kan därför sätta er i en ond spiral rent ekonomiskt.

Andra sätt att leka ekonomiskt är att storhandla, inte köpa saker på kredit eller avbetalning, göra framtiden tryggare genom att skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord när ni flyttar ihop eller gifter er, inte leva över era tillgångar, ha ett sparkonto för nöjen och ett för mindre roliga utgifter, spara i fonder eller aktier vilket gör att det är svårare att röra dem pengarna, handla på stora livsmedelsbutiker och inte på de små närlivs-butikerna som är avsevärt mycket dyrare och så vidare. Det finns väldigt många sätt att leva på ett billigare sätt, utan att för den sakens skull leva snålt eller inte unna sig god mat etcetera. Tänker man på hur man spenderar sina pengar, och gör det på ett smart sätt, har man antagligen dessutom mer pengar att lägga undan på sparande, vilket bidrar till att er framtid är säkrare.