Bostadsmarknaden kommer att kylas ned

Under hela 2015 har bostadsmarknaden varit en otroligt het potatis och nu under 2016 spår många att marknaden kommer att kyöas ned något. Detta spår den globala fastighetsrådgivaren Savills.

252766-real-estate-concept-9Om man ska köpa en bostad i en storstad, främst Stockholm, så har man känt av att det blåser starka vindar och att konkurrensen om lägenheterna är otroligt hårda. Enligt den globala fastighetsrådgivaren Savills befinner vi oss just nu på toppen och det finns tre skäl till varför.

Kina, olja och billiga pengar

“Det första av dessa är att Kinas pågående härdsmälta på börsen har väckt farhågor för hur uthållig tillväxten är på tillväxtmarknader.”

Tidningen Affärsvärlden skriver om Savills spådomar och den första av de tre är börsen i Kina som är otroligt ostabil och opålitlig. Vad det handlar om mer är fortsatt fallande priser på världsmarknaden för olja samt att de billiga pengarna i USA verkar ta slut. Fed, centralbanken i USA höjde räntan i december och nu väntas andra centralbanker att göra detsamma. Tidningen Business Insider skriver att Savills inte förespår en krasch i bostadsmarknaden utan mer en nedgång. Detta då människor inte kommer att vara lika benägna att göra nya investeringar och köpa fastigheter.

Om du ska köpa ny bostad eller precis har köpt en är det otroligt viktigt att tänka på vad du får för ränta och vad det är du binder upp dig på. Att vara aktiv i alla beslut kan spara många hundralappar i månaden. På zmarta kan du både jämföra de bästa lånen och försäkringarna för att välja det bästa alternativet. Och visst känns det bättre inför en oro på bostadsmarknaden att känna att du gjort det bästa?