Förenkla företagets redovisning med kassaregister

När man har eget företag är redovisningen bland det viktigaste. Att införskaffa ett elektroniskt kassaregister kan vara en lösning för att förenkla för sig. Många företag fuskar med redovisningen, vilket kan leda till höga böter.

 

Ett kassaregister gör det möjligt för egenföretagaren att spara tid och öka försäljningen, samtidigt som inkomster och skatt alltid redovisas korrekt. Enligt en artikel hos NWT fungerar inte detta alltid inom café- och restaurangbranschen. Hos vart tredje café har Skatteverket hittat brister, enligt en undersökning som nyligen gjorts. Kassaregister tillsammans med personalliggare är de två vanligaste områdena där redovisningen brister.

 

”Det kan vara medarbetare som inte är införda i personalliggaren eller att man låter bli att slå in varor i kassan”, säger Conny Svensson som är rikssamordnare på Skatteverket.

 

Lagen om kassaregister infördes redan år 2010, vilket gör det underligt att så många företag fortfarande fuskar med redovisningen. Regeln är enkel, alla varor som säljs ska slås in i kassan och görs inte detta tillkommer 12 500 kronor i kontrollavgift. Ett tecken på att något inte sköts rätt är att caféet eller restaurangen inte delar ut kvitton. I dessa fall är det med stor sannolikhet svartjobb som pågår. Felaktig redovisning av kassaregister kan leda till att företaget tvingas betala flera tusen kronor i böter. Detta skriver Aftonbladet, som menar att det inte bara är företaget som drabbas utan också den anställde. Rent teoretiskt kan nämligen den anställde bli ansvarig för sina skattebetalningar i efterhand.

 

Vilka regler gäller angående kassaregister?

För att företagets försäljning ska behöva registreras i ett register krävs det att försäljningen sker mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort. Alla elektroniska betalningar omfattas också av regeln. Alla företag som omsätter mer än 180 000 kronor per år omfattas av dessa bestämmelser, och detta gäller även utländska företag som har verksamhet i Sverige. Mer information finns på Skatteverkets hemsida.