Guldpriset stiger

Även den som inte är särskilt intresserad av vad som går upp och ner på världens råvarumarknader har antagligen märkt att skyltarna med texten guld köpes blivit allt vanligare, inte minst i form av banners på olika sidor på internet.

Aktiemarknaden har varit skakig den senaste tiden, och även pålitliga aktier som exempelvis Apple har inte lyckats leverera i enlighet med marknadens förväntningar. Den ekonomiska kris som världens ledare fortfarande håller på att försöka hitta en väg ut ur har än så länge inte haft lika dramatiska effekter som börskraschen 1928, men det kanske kommer.

I tider av kris vänder sig många mot vad som anses vara mer säkra investeringar. Dit hör bl.a. fastigheter, men för att kunna investera i fastigheter måste man ha ett ganska stort kapital. Att investera i råvaror kräver dock inte alls samma tillgångar, och en av de säkraste tillgångarna är guld. Allt fler vill investera i detta, vilket har drivit upp priset rejält. Den som redan äger guld kan nu göra sig en rejäl hacka på att sälja till någon som vill investera i det. För tillfället är det säljarens marknad när det gäller guld, och köparna får snällt hosa upp slantarna. Gul metall är plötsligt mer efterfrågad än på länge, vilket inte vill säga lite.