Investera rätt

Den senaste ekonomiska krisen sägs ha varit den värsta sedan börskraschen på tjugotalet då hela marknaden föll i ett bräde som om dess ben blivit svepta undan under den. Vi verkar sakta men osäkert hämta oss från en oerhört skakig tid i världsekonomin. Inte ens bankerna tycks ha kunnat komma undan.

I tider som dessa kommer den oundvikliga ekonomiskt existentiella frågan ställas – vilken investering är säkrast? Går det att veta och vem kan egentligen med säkerhet svara på det? När man ser hur länder som Portugal, Irland, Grekland och Island alla faller över Europas kant in i ett monetärt frifall, blir man orolig för att det inte ens är säkert att stoppa sina pengar i madrassen längre. Då madrassen lika gärna kan har en svagare värdeminskning än vad pengarna har.

Investera pengarna så säkert du kan

Så vad ska man göra med sina pengar när de inte ens ligger säkra på ett sparkonto? Det kan vara svårt för en lekman att avgöra om en fastighetsinvestering är säkrare än att köpa guld. Det kan dock vara viktigt att läsa på eftersom man inte längre kan lita på att de banktjänstemän och fondmäklare vet mer än ett dött föremål om framtidens marknad för råvaror, utvecklingsmarknader och fastigheter.

Man kan självklart säga att olika råvaror alltid kommer att vara värda pengar. Att eftersom de ständigt sinar och exploateras kommer de alltid att öka i värde då de blir mer eftertraktade. Men det funkar tyvärr inte så enkelt med råvarohandel. Den är mycket känslig för konjunkturer, politiska förändringar och marknaden som helhet.

Medan fastigheter inte är en så dum idé. Det går förstås inte att säga med säkerhet att en fastighet rent fysiskt håller i tiden. Men eftersom nästan alla tätorter alltid urbaniseras vet man ganska säkert att en fastighetsinvestering nästan alltid är bra.

Av dessa klassiska investeringsmöjligheter är fastigheter inte en så dum idé så länge man har de pengarna att investera. Man kan ju alltid börja med sitt hem.

• Fastigheter
• Råvaror – guld, olja med mera
• Aktier – enstaka eller portföljer med eller utan utdelning
• Optioner
• Konst

Det viktigaste är att man inte slösar pengar och håller reda på sin pension och ekonomi.

 

Investera i land, olja eller båda