Låna pengar eller inte?

Det finns flera anledningar till varför man ska spara pengar istället för att låna pengar, men lika många anledningar finns det att faktiskt ta det där efterlängtade lånet – det viktiga är bara att veta när man ska och när man inte ska ta lån.

Något som det varit mycket skriverier om den senaste tiden är svenskarnas något slappa inställning till lån. Istället för att spara ihop till något väljer vi att kontakta en långivare och låna pengarna, snabbt och bekvämt. Men något som är viktigt att tänka på om man har den inställningen till lån är att man lånar av en bra och ärlig långivare. Hur vet man då att det är det man gör? Ja för det första handlar det om vilket initialt intryck långivaren ger. Är det till exempel alldeles tokenkelt att bli beviljad lån eller krediter utan varken kreditkoll eller personuppgifter har du troligtvis valt fel. Viktigt är att välja en långivare som inger förtroende. Hos exempelvis euroloan.se kan du inte få lån om du inte först skapar ett inlogg och sedan loggar in via ditt bankid samt genomgår en kreditprövning. Denna aktör har dessutom tagit sin verksamhet till en helt ny nivå på alldeles eget initiativ utan att ha blivit tvingad av lag och regler – de har nämligen gjort så att deras kunder kan stänga av sig själva från att bli beviljade lån hos dem, och det är något som en oseriös aktör nog aldrig skulle ens tänka tanken på att göra!

När ska man låna pengar?

Det finns flera tillfällen då ett lån kan vara berättigat. Till exempel när man pratar om att köpa bostad är det vanligt att ta bolån. Dock skrev Dagens Nyheter nyligen om hur Sverige kanske inte är högst belånade i EU, men vi ligger i topp på listan och det är därför man de senaste åren försökt att bromsa antal bolån som tecknas genom att bland annat inför bolånetak och amorteringskrav. Visserligen kan det vara svårt att köpa en bostad utan den här typen av lån, och därför är det såklart okej att ta ett sådant. Likadant när det kommer till topplån. Topplån kan dock vara svåra att teckna hos banken och därför väljer många att vända sig till andra aktörer vilket också är helt okej att göra – så länge man kan betala tillbaka, har koll på att man får en bra ränta och lånar av en bra långivare så är det lika bra som att låna hos en vanlig bank.

Då ska du inte ta lån

Det är inte alla gånger ett lån är berättigat. Ett sådant tillfälle är när du vill låna till onödig konsumtion och ett program där man verkligen slår fast vad just ”onödig konsumtion” är för något är Lyxfällan. Där träffar experterna en rad olika människor som valt att låna istället för att spara, och som nu får stå för konsekvenserna av det. Till exempel skriver Nyheter24 om Sarah och Philip som lånat till resor och lyx men struntat allt annat. Och i Expressen står att läsa om ett sms-lånefall får en av experterna att gråta – på grund av hur illa det gått för låntagaren. Kontentan? Ta aldrig lån för onödiga saker – ska du ta lån så ska du ta det för att du behöver något och inte för att du vill ha något.