Olika typer av lån och vad de innebär

Ibland måste man ta lån för ett inköp. Då är det bra att veta vilka de största skillnaderna är mellan de olika lån som finns på marknaden.

Lånemarknaden stiger allt mer i Sverige. Det handlar inte bara om bostadslån eller privatlån utan även snabblån som till exempel från Sekina.se. I juli i år gick till exempel bostadslånen upp med 27 miljarder från föregående månad. Bostadslånen hade en tillväxt i juni på hela 7,2 procent, skriver Dagens Industri. När det gäller snabblån har var tionde svensk någon gång tagit lån för att finansiera semestern. Två tredjedelar av dessa har lånat till någon form av resa.

”Det blir lite fler restaurangbesök på semestern. Du köper mer kläder och annat som du inte har tid med annars. Då händer det att pengarna som du har på lönekontot inte räcker till och då tar du lån” säger Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Det kan även vara så enkelt som att något går sönder precis innan semestern, skriver Aftonbladet. Tvättmaskinen eller diskmaskinen kanske slutar fungera när semesterresan redan är bokad och betald och man kan då behöva ta ett lån för att klara ekonomin under sommaren.

Vad innebär de vanligaste lånen?

Det som skiljer sig mellan de olika lånen är främst räntorna, skriver Hallå Konsument. Har man inget som banken kan ta som säkerhet blir oftast räntorna högre.

  • Snabblån. Snabblån är små lån som betalas av på kort tid. Snabblån är bra om man behöver införskaffa något akut. De har höga avgifter och höga räntor, och kan även kallas sms-lån eller mikrolån.
  • Privatlån. Privatlån eller blancolån som det också kallas har högre ränta än bolån eftersom den som tar lånet har en sämre säkerhet eller ingen alls
  • Bostadslån. Bostadslån är det vanligaste lånet. När man tar ett bolån vill långivaren ha en säkerhet eller pant i bostaden. Ett bostadslån kan även tas för att göra en större renovering av en bostad.