Redovisningsskyldighet i företag

Hur driver man egentligen en firma? När var och en ska vara sin egen entreprenör är det mycket man ska ha koll på. Vad är egentligen meningsfullt? Hur börjar man?

Självklart är de ekonomiska delarna viktiga. Förutom en stark företagsidé och en snygg logga, är ekonomin A och O när det kommer till entreprenörskap. Att ha koll på vad bokslutet innebär kan vara bra, även om man inte sköter om sin egen ekonomi. Det kan en revisor göra. Då sammanförs hela bokföringen för ett räkenskapsår, vilket innebär alla de transaktioner som företaget gjort redovisats. Ekonomi innehåller många diffusa ord och moment. Vad är egentligen bokföring?  Bokföring är vad det låter som: man samlar in finansiell information om företaget.

Viktigt att ha roligt

När ett räkenskapsår, som redovisar bokföringen, är slut görs ett bokslut: det motsvarar tolv månader och den förflutna tidsperioden. Bokföringen är det sätt som Skatteverket får information om företaget, och skillnaden mellan in- och utgående moms. Bokslutet kan vara underlag för alla de som vill investera i företaget. Kunder, anställda, ägare och andra intressenter kan vilja titta på bokföringen. Man redovisar samtliga intäkter och kostnader.

Bokföring har sina anor ända från medeltiden. Dubbel bokföring utvecklades i Venedig av en gammal italienare. Nuförtiden är bokföring betydligt lättare, och kan skötas av datorprogram.

God redovisning är en fördel för hela samhället, och det finns mycket att lära sig. Det här är bara toppen på isberget. Det allra viktigaste med att driva ett företag är att ha riktigt, riktigt roligt!