Så slipper du en dyr skolstart

Skolstarten är dyr för många och privatekonomer ger ut olika tips i medierna för att man som förälder inte ska lägga ut för mycket på respektive barn som ska börja skolan. Vad kan till exempel vara bra att lägga lite extra pengar på – och vad kan du faktiskt strunta i att köpa?

Många föräldrar drabbas av mildare ekonomisk panik inför skolstarten. Plötsligt inser man att det fattas både det ena och det andra, och tillslut vet utgifterna inga gränser. Ta inga dyra smslån, utan gör som många andra och välj istället kontokredit. Då ser du till att inte låna mer än vad du behöver. Här kommer tips på hur du sedan håller dig inom en rimlig budget.

1500 kronor är snittet för vad kvittot landar på – per barn.

Saker att köpa

Det finns dock saker du faktiskt behöver köpa, och som också lönar sig att köpa med viss kvalitet. Det första och kanske viktigaste är bekväma och praktiska höstskor. Här är det ingen idé att dra ner på budgeten eller försöka hitta ett par på någon riktigt billig affär. Köp hellre märkesskor second hand, för trots att de är använda så kommer de har bättre kvalitet än mycket annat som säljs nytt men billigt. Se till att de är bekväma och regntäta.

Du kommer också behöva investera i jacka. Jackan bör vara vindsäker men vara något flexibel i sin värme. Kanske kan du hitta en jacka och låta barnet kombinera det med en fleece under, de dagar eller morgnar som är kyliga. En solig höstdag kan bli varm för ditt barn och då är det enkelt att ta av sig jackan men behålla fleecen på, eller vice versa.

Något du inte behöver köpa till ditt barn är alla de ”flashiga” saker som barnet kanske själv önskar sig. Lever du på låg budget får du helt enkelt förklara att ni inte har råd att köpa ”onödiga” saker. Försök prioritera de viktiga köpen, och blir det pengar över kan ni i sådana fall unna er något lite roligare. Här kan du få fler tips för en lite billigare skolstart.