Zombier i plånboken

Att zombies i populärkulturen är populärt är det inte många som kan komma ifrån. Nu har de även börjat ta sig in i finansvärlden som finanszombies och det gäller att du vet hur du skyllda dig.

kista träkista pengarI takt med digitaliseringen och att allt fler finner större tilltro till att både shoppa, låna pengar och betala räkningar online så föds det även bra tjänster som ser till att du får ut bästa möjliga villkor. Ett exempel är att du kan låna pengar hos Freedom Finance och där kunna få fler lån att välja mellan för at kunna ta det alternativ som för dig är bäst. Men, allt är inte bara guld och gröna skogar utan människa är ofta i grunden lat och inte tänker på alla ens utgifter och avtal, för skulle vi göra det skulle vi bli mörkrädda över hur mycket pengar vi kan spara på att omfördela och omförhandla. Tidningen Dagens Industri har försvenskat en artikel från Time Money som tar upp finanszombies som tar våra pengar utan att vi egentligen vet om det – enbart på grund av vår lättja.

Det finns två bra sätt att förlora pengar på ditt pensionssparande, både privat och inom PPM-systemet. Det första är att välja fonder med höga avgifter som äter upp din avkastning. Det andra är att investera och sedan glömma. Håll koll på vilka fonder du valt, och ändra om det behövs. Den där fonden som låg tungt i Framfab kanske inte var den bästa.

Vad som även är otroligt bra är att du tänker över ditt sparande när det kommer till en buffert, om detta kan du läsa mer om här: för du kan aldrig ha ett bra förhållande till din privatekonomi om du inte har någon buffert.