Julgåvor och brandade produkter

Julgåvor till anställda är något många medarbetare på olika företag och organisationer ser framemot varje år, men vad finns det att tänka på där skattemässigt och liknande? Vad får medarbetare på Ikea som arbetat i koncernen i fem sammanhängande år?

Vad ska man egentligen ge sina anställda i julklapp och hur kan man både ge en julklapp och stärka sitt varumärke? Genom bland annat brandade julklappar, som du hittar på Brand New Profile. Tillsammans med en julbonus, som de på Ikea får, har du kommit långt i att skapa nöjdhet.

En välkommen julklapp till medarbetare

Ikeas julklapp brukar bli omtalat, inte minst när de som varit anställda i minst fem år, får en bonus. Det är för att tacka medarbetarna för deras lojalitet bland annat. I Expressen går det att läsa om hur sammanlagt en miljard delas ut via bolagets lojalitetsprogram och hur anställda som jobbat på Ikea i fem sammanhängande år får omkring 14 800 kronor extra i lön under december månad. Lojalitetsprogrammet går under namnet ”Tack!” och har nu funnits i över fyra år, detta betalar ut bonus till medarbetare över hela världen. Sedan införandet 2013 har ”Tack!” avsatt över sex miljarder kronor till Ikea-medarbetarnas pension globalt, och pengarna fördelas mellan alla marknader baserad på varje marknads andel av den totala lönesumman. Utbetalningen baseras i sin tur på koncernens totala resultat under föregående räkenskapsår. Mer om detta går det att läsa om här.

Vad ska man dock tänka på när det gäller just julklappar och julgåvor? På Skatteverket går det att läsa följande.

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om:

  • värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I gåvans värde räknas inte arbetsgivarens kostnader för administration och transporter av gåvorna in. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan,
  • julgåvan inte är kontanter. Skattefriheten gäller inte gåvor som lämnas i pengar. Med pengar jämställs andra betalningsmedel som check eller postväxel. Gåva i form av presentkort som inte kan bytas mot pengar kan vara skattefri. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande Presentkort i gåva till anställda.
  • En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion.