Köpa bil?

En stor affär för många i deras liv är köpet av en bil. Hur ska man tänka kring bekostnad av ett fordon och vad finns det för genvägar till en bättre deal – för dig?

 

Förra året var ett rekordår vad gäller bilförsäljning, detta enligt en artikel i Sveriges Radio. I landskapet Värmland ökade nybilsregistreringen med hela nio procent och för hela landet är det drygt tio procent. I samma nyhet rapporteras även att det vanligaste sättet att finansiera bilköpet är med just ett lån.

 

Även i Dagens Industri skrivs det om hur svensk bilförsäljning ”gasar”:

 

I december inregistrerades 37.851 personbilar i Sverige, enligt siffror från SCB. Det är en ökning med 10,4 procent jämfört med samma månad föregående år.

 

Jämför, håll utkik och spara

Vad finns det för något att tänka på när det kommer till finansiering av bil med ett lån? Bland annat är det viktigt att du personligen bekostar en kontantinsats på tjugo procent, eftersom bilens värde minskar så pass mycket redan vid själva köpet. Jämför olika billån med varandra och våga ställa frågor innan du tar ett beslut.

 

Tips från experter som uttalar sig i Expressen Motor är att man även kan använda sin bostadsrätt eller villa som säkerhet för bilen, det håller räntan nere. Det negativa med detta alternativ är den händelse att bostadsmarknaden förändras och bostaden sjunker i värde. Då kan det uppstå ett jobbigt läge om det är så att du behöver få loss pengar till något annat, som en oförutsedd skada på huset eller liknande.

 

Andra tips är att hålla utkik efter olika kampanjer hos bilhandlare och jämföra både erbjudanden, räntor och modeller. Kanske vill de bli av med förra årets modeller och ger dig ett väldigt förmånligt finansieringsalternativ? Andra tips är att rensa upp bland smålån och samla till ett större för att förbättra din kreditvärdighet.