Låna pengar till investeringar

Sparräntorna på de stora bankerna, men även på de flesta nischbanker, är idag relativt låg. Det betyder förstås att dina pengar inte växer avsevärt om du låter dem ligga på ett sparkonto. Detta har gått upp för många och det är hetare än någonsin att investera sina pengar i aktier och fonder. Nybörjartipset är att ha två separata sparstrategier: ett långsiktigt och ett kortsiktigt. Det kortsiktiga är det roliga sparandet, och här kan du vara lite vildare.

Det finns som bekant två olika typer av sparande. Långsiktigt, och kortsiktigt sparande. Aktier är en lite mer aktiv sparandeform än om du jämför med fonder – därför passar de extra bra till kortsiktssparandet. Du kan absolut lägga ditt långsiktiga sparande i aktier också, men det är kul att hålla nära koll på börsen och de aktier man investerat i. Behöver du snabbt skjuta till pengar kan du ta ett snabblån. Då kan du vara rörlig och snabbt investera i heta aktier, där andelarna kan vara dyrare.

Långtidssparandet kan du lägga i lågrisksfonder. Då behöver du bara titta till dem då och då och säkra din framtid som pensionär – eller spara pengar till dina barns framtida bostadsköp. Aktierna däremot, är det lite roligare sparandet. Här kan du själv spekulera, och sätta ihop smarta aktieportföljer.

Sprid risken

Man brukar säga att stor risk ger högre avkastning, men så är det förstås inte alltid. Hög risk betyder helt enkelt att det är högre risk att investera. Men då är förstås den möjliga avkastningen bättre. Veckans affärer listar några heta aktier för i år och även några du bör avvakta med. Avvakta bör man bland annat göra med byggaktörer, eftersom hela sektorn är en högrisksmarknad. Men ett tips kan istället vara att sprida risken. Satsa på ett byggföretag du själv tror på, och låt nästa investering vara på en med lägre risk. På så sätt jämnar du ut eventuella risker.

I expressen.se är ett bland fem tips att sälja när aktien går med vinst. Det är delvis korrekt, men inte alltid. Det är en balansgång när det är hög tid att sälja en aktie. Men du vill inte heller sälja för tidigt, ifall aktien fortfarande är på uppgång. Och bara för att en aktie har börjat falla, betyder det inte att den är dömd till nedgång. Det kan vara tillfälligt. Det bästa är att ha en avvaktande position när det kommer till att sälja; men vara lika kvickare med att köpa – så länge du sprider risken.

Börja mjukt

Generellt ökar svenskarnasfondsparande. Ofta placerar man då i relativt lågriskabla fonder. Om du är nybörjare gäller egentligen samma regler som vid träning. Det är bra att inte sätta igång med de tyngsta vikterna först – börja istället med mindre och jobba dig uppåt. Annars riskerar du förlora pengar. Det kan vara en bra idé att till att börja med följa lite olika tips i mediernas ekonomisidor. Men sedan kommer du också hitta egen inspiration och förstå vilka mekanismer som brukar styra.