Spar tid och pengar som arbetsgivare – inför tidrapportering

Som arbetsgivare går en stor del av månadens kostnader till företagets anställda. Det handlar om löner, men också semesterersättning och sociala avgifter. Inte nog med det kostar även det administrativa arbetet som läggs ner för att få de anställda att trivas, men också för att de ska få rätt lön utbetalad varje månad.

Det tar mycket tid att hela tiden hålla koll på sina anställda, speciellt om man har många att hålla reda på. Man vill få alla att må bra och trivas, få dem att känna någon typ av utveckling på arbetsplatsen samt se till att lönerna betalas ut på rätt sätt varje månad.

Den senaste tiden har många företag börjat använda sig utav tidrapportering som de anställda själva har ansvar över. Med hjälp av program eller appar kan de anställda själva se till att tidrapportera hur många timmar varje dag som spenderas på arbetsplatsen. Tjänster som till exempel Nuba.se erbjuder lätta program som gör användningen för de personalen smidig. Samtidigt som du som arbetsgivare spar väldigt mycket tid och pengar på att faktiskt få tiderna rapporterade direkt in i lönesystemet.

Det gäller dock att man inför tydliga regler och riktlinjer vad gäller tidrapporteringen så man vill få de anställda att hålla sig till dessa. Allt för att inte rapporteringen ska misskötas för den anställdes egen vinning. Om det skulle inträffa problem och tydliga tecken på att man fuskat med rapporteringen för att lyckas få bättre lön kan man enligt Bolagsverket riskera att bli uppsagd.

Tidrapportering i byggbranschen

Är det så att du är ägare av ett företag i byggbranschen är det lag på att du måste ha en elektronisk personalliggare av något slag tillgänglig för de anställda, skriver Skatteverket. Detta för att du ska kunna rapportera vilka som är verksamma på just din arbetsplats och vilka tider de har arbetat varje dag. Detta är viktigt för att man ska kunna undvika att byggföretag bedriver svartarbete men också för att kunna främja en mer hälsosam konkurrens i branschen.

Exempel på hur tidrapportering kan göras smidigt via en app i mobilen: